PUSZTAVÁMI
ÁLTALÁNOS ISKOLA

GRUNDSCHULE PUßTAWAM

ERDEI KALANDOK

Rendhagyó módon indult az idei vakáció, közös tanévzáró hiányában. Aztán gyerekek, szülők és a pedagógusok örömére ismét meghirdetésre kerültek országos szinten a napközis Erzsébet táborok. Az első turnusok között valósult meg június utolsó hetében Erdei kalandok címmel az egyik napközis táborunk.

A címválasztáshoz megfelelően igyekeztünk izgalmas, kalandokban bővelkedő tábori programot összeállítani a gyerekeknek. 60 fő 1-5. osztályos diák töltött vidám, önfeledt napokat a tölgyes végi Bányász pincénél.

A helyszínválasztás remek találat volt! A füves területen játszhattak focit, sportversenyeket, vízi pisztoly csatát, a fedett teraszon hűsölhettek, kézműves foglalkozásokon vászontáska festés, levendulabuzogány készítés mellett főzhető gyurmából formázhattak, gipszből hűtő mágnest díszíthettek, vasalható gyöngyből kulcstartót készítettek.

A Vértesbe is tettünk kirándulást erdészek vezetésével. Az erdész és vadász munkájáról, az év fájáról, a tatár juharról és az év madaráról, az erdei fülesbagolyról is beszélgettünk a vezetőkkel.

Voltak meghívott vendégeink is, akik iskolánk egykori diákjai, büszkék vagyunk rájuk! Tábornyitóként Ruff Nikolett énekes csengő hangjával, kedvességével vonzotta magához a gyerekeket. Szívesen énekeltek együtt vele: „Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít”! Táborzárásra pedig Baruts Bence zenész érkezett, aki különleges hangszerét mutatta be szeretettel. Hangtál játéka mindenkit csodálattal töltött el! Köszönjük mindkettőjüknek önzetlen támogatásukat!

Két napra is buszos kirándulást szerveztünk, amelyek a tábori napok legemlékezetesebb programjai lettek. A császári Western Citybe látogattunk, ahol egy délelőttre mindenkit magával ragadott a régi amerikai western életstílus. Mini moziban a cowboy-ok és indiánok kalandos életébe tekinthettünk be. Kisvasút vitt körbe a farmon, így láthattuk a western városka érdekességeit: régi amerikai autótat, motort, western temetőt, lovakat, szamarat, vasúti- és lovas börtön kocsit, western kocsmát, múzeumot, s az úton hidegzuhannyal a nyakunkba frissülhettünk! A bátrabbak rodeó bikára pattanhattak, emlékül többen western kalapot is vettek maguknak.

A másik utunk a Velencei-tó környékére vezetett. Pákozdon a Vadasparkot látogattuk meg: felmásztunk egy kilátóra is, ahol a nagy szélben többek sapkáját lefújta a szél, közben a gyönyörű panorámát, az egész Velencei-tavat nádasokkal, vízimadarakkal csodálhattuk. Délután az Agárdi Termálfürdőben fürödtünk, amit a gyerekek egész héten a legjobban vártak. A közös fürdés, versenyúszás, lubickolás, csúszdázás valóban élmény volt mindenkinek.

A megvalósított programok a gyerekek szabadidejének hasznos eltöltését szolgálta, ahol végre találkozhattak újra a barátok, osztálytársak. A gyönyörű nyári idő, a Vértes árnyékos fái és a közös játékok segítették, hogy emlékezetessé tegyék mindenki számára ezt a kalandos hetet.

Köszönetet szeretnék nyilvánítani a táborban résztvevő kollégáknak, akik önzetlenül, szívvel-lélekkel, igazi csapatmunkával dolgoztak együtt a gyerekekért. 1.és 2.A osztályra Vecseiné Trosztmér Tímea és Novák Zsuzsanna pedagógusok, 2.B csoportra Pejkóné Schwartz Krisztina és Fedák-Varga Edina kollégák, a 3-4. osztályosokra Gulyás Anita és Kardos Ilona pedagógusok felügyeltek.

További köszönet a fenntartó részéről Gerlinger Tibornak a Bányász pince helyszínének biztosításáért, Varga Csillának, a helyi erdei iskola vezetőjének a szervezésért, Horesta Milán erdésznek a szakvezetésért, Skobrák-Fahrner Edit, gazdasági vezetőnek és Gergőné Jakab Anikó, iskolatitkárnak az adminisztráció segítésében.

                                                                                                  Novák Zsuzsanna
táborvezető