PUSZTAVÁMI
ÁLTALÁNOS ISKOLA

GRUNDSCHULE PUßTAWAM

ÉLMÉNYEKBEN GAZDAG ERZSÉBET-TÁBOR

Iskolánk 4 sikeres pályázat eredményeként 63 diákunknak szervezett napközis tábort július 20-24. között, melynek helyszíne a Tölgyes végi bányász-pince volt.

Sokszínű programjaink között volt kézműveskedés: edényalátét, falikép és pólófestés transzfer technikával, kavicsfestés szalvétatechnikával, zsugorfóliából medál készítése.

Igazi érdekesség volt a „Festegess” elnevezésű, -a ma oly divatos- élményfestés.  E különleges programunkon képzett szakember lépésről-lépésre irányította a gyerekeket saját festményük elkészítésében. Különlegesen szép látvány volt a 63 egyszerre festő gyermek a falukemence körüli árnyas ligetesben.

A környezettudatos szemléletformálás jegyében újrahasznosított tárgyakból barkácsoltunk:

-bőrből készítettünk karkötőt és kulcstartót,
-konzervdobozokkal rendeztünk célba dobó versenyt,
-papírpoharakba pontgyűjtő versenyt

Az „ állati nap” keretében kisállatokat barkácsoltunk szintén újrahasznosított anyagokból. Ezen a napon virtuális kirándulást tettünk a budapesti és a Sandiegoi állatkertekbe.  A nap legérdekesebb része a postagalamb bemutató és a postagalamb reptetés volt.

Szintén izgalmas program volt a kenyérlángos sütés a falukemencében.

A közösségformálást, csapatépítést nem csak az iskola falai között tekintjük feladatunknak, hanem a táborban is sok-sok érdekes játékkal igyekeztünk azt megvalósítani.

Sportolásra, játékos versengésre, aszfaltrajz készítésére, csillámtetoválásra is naponta lehetőségük volt a gyerekeknek.

Felhőtlen játékra, kikapcsolódásra adott lehetőséget a székesfehérvári Koronásparkban eltöltött délelőttünk is. Az önfeledt játékot egy fagyizással egybekötött belvárosi séta előzte meg, ahol megtekintettük a koronázóváros történelmi érdekességeit.

Ám a legnagyobb izgalommal talán mégis a tűzoltóautó bemutatót és a habpartit várták a táborozó diákok. A nagy melegben kicsik és nagyok boldogan vetették bele magukat a „habokba”.

A hét utolsó napján Komáromba kirándultunk. A délelőtt során a Monostori Erőddel ismerkedtünk meg, majd a délutánt fürdéssel töltöttük a komáromi strandon. Igaz ugyan, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, hiszen percek alatt nagy vihar kerekedett, de a fedett uszodában így is kedvükre fürödhettek a gyerekek.

A pályázati támogatásból, a helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat anyagi támogatásából a programokon túl, a napi 4-szeri étkezés mellett sok-sok gyümölcsöt, fagylaltot, jégkrémet, üdítőt tudtunk biztosítani a gyerekeknek.

A táborozó gyerekek és pedagógusok ( Freyné Pratsler Anikó, Mosbergerné Krekó Szilvia, Róth Eszter, Vajdicsné Fenyvesi Angéla, Visztné Kemele Szilvia, Zombóné Hardi Noémi) ez úton köszönik a támogatásokat: az önkormányzatoknak, a karbantartóknak, a Művelődési ház vezetőjének és dolgozóinak, a szülőknek ( Boldis Beáta, Veszprémi Georgina, Ursu Ileana) a kenyérlángos sütést, Pintér Istvánnak és Varga Csillának a kirándulás előkészítését, Négele Norbertnek és családjának a postagalambok bemutatását.

Úgy érezzük, hogy táborunk elérte célját: hiszen egy mozgalmas, programokban igen gazdag, vidám hangulatú 5 napot töltöttek együtt diákok és pedagógusok.

További köszönet a fenntartó részéről Gerlinger Tibornak a Bányász pince helyszínének biztosításáért, Varga Csillának, a helyi erdei iskola vezetőjének a szervezésért, Horesta Milán erdésznek a szakvezetésért, Skobrák-Fahrner Edit, gazdasági vezetőnek és Gergőné Jakab Anikó, iskolatitkárnak az adminisztráció segítésében.

                                                                                                Visztné Kemele Szilvia
táborvezető