PUSZTAVÁMI
ÁLTALÁNOS ISKOLA

GRUNDSCHULE PUßTAWAM

Az alpesi tavaktól a hegycsúcsokig

Nyelvismeret bővítését szolgáló tábor, erdei iskola

Az alpesi tavaktól a hegycsúcsokig
Nyelvismeret bővítését szolgáló tábor, erdei iskola

A nyelvi munkaközösség immáron 4. alkalommal szervezett anyanyelvi környezetben megvalósuló nyelvi tábort az ausztriai Karintiába. A helyszín ezúttal Obervellach-Flattach volt.

A vasárnapi hosszú utazást követő megérkezés után elfoglaltuk szállásunkat a flattachi Fraganterwirt hotelben, majd birtokba vettük az obervellachi Motorik park különféle élmény-és sportjátékait. A vacsorát követően kellemes sétát tettünk a településen. Az est folyamán a nyelvi órákhoz szükséges tanulócsoportok kialakítása is megtörtént.
A résztvevő gyerekek délelőttönként kiscsoportokban német nyelvi órákon vettek részt. A nyelvtanulás része nemcsak a tanóra, hanem a városi „kérdez-felelek” kalandtúra is volt. A gyerekek a helyi járókelők körében kellett, hogy információt gyűjtsenek az előre megadott magyar kérdések alapján. Ehhez szükségük volt nemcsak nyelvtudásukra, hanem kommunikációs készségükre és talpraesettségükre is.
A délelőtti tanulást követően naponta szerveztünk változatos programokat, élve a helyszín adta lehetőségekkel.
Második napi első úti célja egy festői szépségű kisváros Heiligenblut volt. A Scharek felvonóval 2 átszállással feljutottunk a 2600 méter magasságban található hegycsúcsra, ahonnan csodálatos kilátás nyílt Ausztria legmagasabb hegycsúcsára, a Großglocknerre. Leérve a hegyről megtekintettük a kisváros nevezetességeit. A nap második úticélja a Franz Josef Hütte volt, melyhez a Großglockner panorámaúton keresztül vezetett az út. Sajnos az időjárás ezúttal nem volt kegyes hozzánk. A várva várt mormoták nem jöttek elő, így hiába készítettük elő számukra az eledelt, nem tudtuk őket megetetni.
A keddi nap Malta Hochalmstraßén végigutazva feljutottunk a Kölnbrein Staumauerhez, Ausztria legmagasabb duzzasztógátjához. A gáton kialakított Airwalk kilátó fantasztikus panorámát kínált a környező tájra. A visszafelé vezető úton megcsodáltuk a vízesések völgyeként ismert Maltatal legimpozánsabb, Karintia tartomány legmagasabb, 200 méter magas zuhatagát Fallbach-vízesést, majd megtekintettük Gmünd városát, ellátogattunk a Porsche múzeumba és a Lakatos múzeumba. A napi utolsó programunk az Európában egyetlen, a középkori kínzás eszközeit bemutató, a Seeboden városában található Foltermuseumba vezetett.
Szerdán elsőként a 2636 méter magas Ankogel hegycsúcson hógolyóztunk és túráztunk. A csodálatos kilátás, a gyönyörű táj mindenkit elvarázsolt. A helyszín nyújtotta hangulat csak fokozódott, amikor az alpesi Hüttében tradicionális gőzgombócot, illetve almásrétest ebédeltünk. A hazafelé vezető úton tovább csodálhattuk a Hohe Tauern Nemzeti Park szépségeit és megtekintettük Mallnitzi Bios házat. A délután folytatásaként a Ragga-szurdokot másztuk meg és sétáltunk a geológia tanösvényen. A 200 méteres szintkülönbség megtétele közben hatalmas vízesések, kősziklák, szorosok mentén vezetett utunk. Az estét 6 kilométeres sétával zártuk Flattach határában, egy csodás kis hegyi patak mentén.
Csütörtöki napunk sem telt el felvonózás nélkül. A gyerekek minden nap várták és élvezték a különböző típusú felvonókat. E napon elsőként a bad kleinkirchheimi Kaiser felvonóval utaztunk fel ismét több, mint 2000 méter magasra, ahol ismét megcsodálhattuk az alpesi táj szépségeit és egy kis túrát is tettünk. A nap következő úticélja a Feld am Seeben található Alplenwildpark, alpesi vadaspark volt. Itt lehetőségünk betekintést kaptunk az Alpok állatvilágba. A nap legnagyobb élménye a parkban található állatsimogató volt. A nap délután folyamán az időjárás sajnos esősre fordult, így az erre a napra betervezett millstätter tavi hajókázást le kellet mondanunk. Ezen a napon egy izgalmas, ám hagyományos esti program is várt ránk, hiszen búcsúest keretében értékeltük a gyerekek délelőtti munkáját. Itt kerültek előadásra a hét során íródott versek és riportok is.
Pénteken, a hazautazás napján meglátogattuk a Bad Eisenkappelban található Obir cseppkőbarlangot, Ausztria legelbűvölőbb természeti csodáját tekintettük meg. A német nyelvű idegenvezetés ismét remek lehetőséget kínált tanulóinknak a halott szövegértés gyakorlására. A különleges Föld alatti világot a vezetés során 9 állomáson keresztül multimédiás fény-, hang- és videóeffektusok tették számunkra még látványosabbá.
Élményekben és tudásban gazdagodva, kissé fáradtan érkeztünk haza az esti órákban.
Nyelvi táborunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázaton elnyert 1.800.000 forintos anyagi támogatással valósult meg.
További támogatónk volt még a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat is, illetve az Engiland Pusztavám.

Freyné Pratsler Anikó